Zwangerschap

Als je tijdens de zwangerschap hoort dat je kindje een schisis heeft roept dat veel vragen op. Hieronder een aantal antwoorden.

Je kunt ook meteen doorgaan naar:

De 20 weken echo
Hoe ontstaat schisis?
Je krijgt een kind met een schisis, wat nu?
Erover praten met anderen
Schisis en erfelijkheid
De geboorte

TERUG NAAR DE TIJDLIJN

Esmeralda en Stefan krijgen een kind met een schisis

Bekijk hier hoe het na de geboorte van Demi verder ging.

Hoe ontstaat schisis?

Door de bevruchting krijgt de eicel in de eileider alle erfelijke informatie die nodig is om een uniek kind te maken. Al snel begint de eicel zich te delen. Het aantal cellen verdubbelt elke keer. Zo ontstaat een embryo. In dat piepkleine embryo ontwikkelen zich alle organen van het latere kind al in hun basisvorm. Maar er moet nog heel veel aan gebeuren tot het een echt kind is. Het embryo nestelt zich in de baarmoeder en wordt een foetus. In de baarmoeder ontwikkelt de foetus zich steeds verder tot het een compleet kind is dat klaar is voor de geboorte. Die ontwikkeling gaat volgens een vast patroon.
Vroeg in de zwangerschap heeft het embryo wel een mondopening maar nog geen neus, bovenlip, bovenkaak en gehemelte. Bij een normale ontwikkeling groeien de verschillende welvingen rond de toekomstige neus en het gehemelte naar elkaar toe en versmelten. Van de 6e tot en met de 9e week van de zwangerschap wordt de neus gevormd en sluiten de welvingen (links, midden en rechts) van de toekomstige lip en kaak zich onder de neusgaten. Vanaf de 9e tot en met de 13e of 14e week volgt de verdere ontwikkeling van de lip en kaak en de versmelting van het gehemelte. Als deze ingewikkelde processen niet of niet volledig plaatsvinden, ontstaat een schisis. Dan blijven er dus spleten in de lip, de kaak en/of het gehemelte. Later in de zwangerschap herstelt zich dat niet.

 

(in deze animatie is te zien hoe de schisis ontstaat, gezien vanaf de tong naar het gehemelte)

 

Er zijn veel verschillende soorten schisis

  • Een spleet in de lip.
  • Een spleet in de lip en de kaak.
  • Een spleet in de lip, de kaak en het gehemelte.
  • Een spleet in het gehemelte.

Er zijn veel variaties mogelijk: enkelzijdig, dubbelzijdig, links of rechts, compleet of incompleet.

Tekeningen van verschillende variaties zijn te zien op deze pagina.

20 weken echo

Tijdens de 20 weken echo wordt je ongeboren kind helemaal nagekeken. Ook op de aanwezigheid van een schisis wordt altijd gecontroleerd. Een lip en/of kaakspleet is op dat moment meestal al goed te zien. Vaak zijn de kaak en het gehemelte niet meteen zichtbaar tijdens de echo. Bijvoorbeeld omdat er een hand voor zit of omdat het ongeboren kind door de ligging het gezichtje verborgen houdt. Dan wordt de echo later nog eens gedaan.
Als er een schisis aanwezig is, of het is niet helemaal duidelijk, wordt er in het ziekenhuis een speciale 3D echo gemaakt. Op die 3D echo is het hoofd van het kind beter te zien door de dieptewerking.

Een controle echo

Je hoort dat je een kind krijgt met een schisis, wat nu?

“Ze kunnen het heel mooi repareren” krijgen ouders vaak als geruststelling te horen. Goed bedoeld, maar er zijn veel behandelingen nodig en de schisis blijft toch vaak merkbaar. Logisch dat je als ouder gaat nadenken over wat de gevolgen zijn voor je kind. Wil je dat wel? Een geruststelling kan zijn dat heel veel kinderen met een schisis opgroeien als sterke zelfbewuste persoonlijkheden. Ze bouwen relaties en carrières op. Ze krijgen kinderen en zijn gelukkig.

Wordt mijn kind door anderen geaccepteerd?

In de samenleving wordt een bijzonder uiterlijk niet altijd als vanzelfsprekend geaccepteerd. Dat geldt vooral tijdens de lagere- en middelbareschooltijd. Kinderen met een schisis worden soms gepest, dat is waar.

Keanu is fan van Snelle. Die heeft ook een schisis. Na een optreden praten zij hierover met elkaar.

Volwassenen kijken terug

Quirijn Deirdre en Robert deden als kind of als puber mee aan films over schisis. Ze kijken, nu zij volwassen zijn, terug en vertellen over hun latere ervaringen. Deirdre en Robert hebben inmiddels zelf kinderen.

Praat er over

Als ouder schrik je natuurlijk als je hoort dat er iets met je kindje aan de hand is. Soms is het moeilijk genoeg om er als ouders samen over te praten. Je moet ook steeds hetzelfde verhaal vertellen aan anderen. Daar kan je tegenop zien. In de schisisteams is altijd een psycholoog, maatschappelijk werker of schisisconsulent aanspreekbaar. Deel gerust je bezorgdheid, vraag advies en stel al je vragen.
Sommige ouders maken een Whatsappgroep, schrijven een blog of maken een webpagina. Zorgen en gedachten opschrijven kan ook helpen bij je eigen verwerking en het is iets wat je samen kunt doen. Zo wordt erover praten ook makkelijker.
De meeste mensen die over de schisis van je kindje horen hebben begrip. Sommigen hebben ook eigen ervaringen in hun omgeving. Er is ook een Facebookgroep voor ouders van kinderen met een schisis en je hebt de ouder- en patiëntenvereniging schisisnederland.nl

Ouders vertellen over hun ervaringen tijdens de zwangerschap

Erfelijkheid?

In verreweg de meeste gevallen komt schisis niet eerder in de familie voor. Soms heeft een ouder, een oom of tante of een neef of oma ook een schisis.
In zeldzame gevallen komt schisis samen met andere aangeboren afwijkingen. Dat heet een syndroom. Het kan nuttig zijn om daarover te praten met een klinisch geneticus. Die weet alles over erfelijkheid en de kans dat schisis of een syndroom voorkomt.

 

MEER OVER ERFELIJKHEID
SYNDROMEN

Meestal is er naast de schisis geen syndroom

Geboorte

Je kunt bevallen in het ziekenhuis of thuis, net als bij alle geboortes. Er hoeven voor de schisis geen speciale maatregelen te worden genomen, maar er kunnen natuurlijk andere redenen zijn om dat toch wel te doen.

Je ziet na de bevalling je kind voor het eerst. Als je er niet goed op voorbereid bent kan je schrikken van de schisis. Maar de ervaring leert dat je meestal je kind al snel accepteert zoals het is.

In een aantal gevallen is borstvoeding met wat moeite goed mogelijk