Na de kraamtijd

De eerste hectische tijd na de bevalling is voorbij. Je bent een beetje aan de nieuwe situatie gewend. Je baby drinkt goed en groeit.

Je kunt meteen doorgaan naar:

De lipsluiting / sluiting van het zachte gehemelte
Opnameduur voor de operatie
De eerste tandjes
De kindertandarts
De eerste woordjes
Hoe gaat het verder?

TERUG NAAR DE TIJDLIJN

Lipsluiting / sluiting van het zachte gehemelte

In de schisisteams wordt, in samenspraak met de ouders, een behandelplan gemaakt. In dit behandelplan wordt gekeken naar wat het beste moment is om de verschillende operaties in te plannen. De lipsluiting wordt in het algemeen rond de leeftijd van 3 – 6 maanden gedaan en de sluiting van het gehemelte rond de 9 maanden. Dit zijn richtlijnen waar alle teams mee werken, maar de uiteindelijke planning blijft maatwerk.

Lipsluiting

De operatie wordt gedaan door de plastisch chirurg van het schisisteam. Die heeft veel ervaring met het goed op elkaar laten aansluiten van de liphelften. De spier rondom de mond wordt met elkaar verbonden zodat het kind de mond goed kan bewegen en de lippen kan sluiten. De hoogte van de lippen en de aansluiting van het lippenrood zijn belangrijk voor een symmetrische lip. Dat bepaalt voor een belangrijk deel hoe het gezicht van je kind er later uit zal zien.

De lip van Lev wordt vandaag gesloten.


Tijdens de lipsluitingsoperatie wordt ook de neus al iets gecorrigeerd.
In een aantal gevallen wordt samen met de lipsluiting ook een deel van het harde gehemelte gesloten. Daarbij maakt de chirurg gebruik van een lapje van het neustussenschot (vomerlap).

Sluiting van het zachte gehemelte

In het zachte gedeelte van het gehemelte zit geen bot. Het zit achterin de mond en bestaat uit spierweefsel en slijmvliezen. Het zachte gehemelte is later heel belangrijk bij het spreken.
De eventuele spleet in het harde gehemelte (voorin de mond) wordt nog niet gesloten. Zo wordt de groei van de bovenkaak zo min mogelijk beperkt. Er blijft dus ook na het eerste jaar nog een opening tussen de mond en de neus.

De plastisch chirurg maakt bij de operatie gebruik van hechtingen die na een tijdje vanzelf oplossen.
Hoe ingewikkeld de operatie is hangt af van het soort schisis; dubbel- of enkelzijdig.

Opnameduur

Als alleen de lip wordt gesloten mag je kind meestal diezelfde dag of een dag later mee naar huis. Als tegelijkertijd ook een deel van het gehemelte wordt gesloten duurt het meestal langer voor het kind weer goed kan drinken. De opname duurt dan meestal ook langer.
Hetzelfde geldt bij een afzonderlijke gehemeltesluitingsoperatie

Na de lipsluiting

De eerste tandjes

Na ongeveer 6 – 9 maanden

De melktanden komen meestal op de gewone tijd door, net als bij alle andere kinderen. Wel hebben kinderen met een schisis vaak te veel of te weinig tanden rondom de spleet. Sommige tanden kunnen scheef doorkomen of ze zitten elkaar in de weg. De orthodontist en de kaakchirurg zorgen er in overleg met de andere leden van het schisisteam voor dat het gebit er uiteindelijk piekfijn uit zal zien. Die behandeling begint meestal pas echt als alle tanden gewisseld zijn.

Verzorging van de tanden

Voor ieder kind is het belangrijk om het melkgebit gezond te houden. Bij kinderen met een schisis geldt dat nog eens extra. Het is belangrijk om, zodra het eerste melktandje er is, meteen te beginnen met poetsen. Eén keer per dag met fluoridetandpasta. Het glazuur van het melkgebit is erg kwetsbaar. Wen je kind vooral niet aan zoetigheid.
Een slecht onderhouden gebit kan zorgen voor pijn en ontstekingen en uiteindelijk zelfs het verlies van tanden. Het kan ervoor zorgen dat er later minder ruimte is voor de blijvende tanden. Die kunnen dan niet goed doorkomen. Melktanden in de buurt van de kaakspleet zijn extra kwetsbaar.
Poetsen is dus heel belangrijk. Dat is soms lastig omdat de mond er van binnen anders uitziet. Tanden staan scheef of er staan tanden in de kaakspleet.
De kindertandarts van het schisisteam kan je leren hoe ook deze tanden goed schoon te houden zijn.

De ontwikkeling van het gebit en het wisselen van de tanden van 0 tot 21 jaar.

De kindertandarts

Bij het doorkomen van tanden in het bovengebit blijkt vaak dat tanden op een andere manier doorkomen. En vaak is er na de lipsluiting nog een kaakspleet. In het melkgebit is meestal nog geen behandeling nodig. Maar als niet alle tanden doorkomen of ze staan scheef is het des te belangrijker om ze goed te verzorgen, zodat je kind later een gezond gebit kan krijgen. Daarom beschikt elk schisisteam over een kindertandarts. Die kan de tanden nakijken, meedenken over behandeling en tips en adviezen geven aan de ouders. Goed poetsen is bijvoorbeeld bij kinderen met een schisis niet altijd even makkelijk. Kinderen met een schisis krijgen veel medische behandelingen en ze kunnen daardoor wantrouwen krijgen naar mensen met witte jassen en medische apparatuur. De kindertandarts kijkt in de mond en neemt daarbij veel tijd om kinderen uitgebreid te laten wennen. Als niet elke controle leidt tot een behandeling vermindert dat eventuele angst.

De eerste woordjes

Rond het eerste jaar veranderen brabbelklanken in woordjes. Als dat niet meteen gebeurt kan het betekenen dat je kind gewoon wat laat is. Maar er kan ook een andere oorzaak zijn. Kinderen met een schisis kunnen problemen hebben met horen.
Het gehoor is een belangrijk hulpmiddel om te leren praten. De KNO-arts in het schisisteam heeft veel ervaring met hoorproblemen bij kinderen met een schisis.

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het met Stefan en Esmeralda (zie pagina zwangerschap) na de geboorte van Demi?

Demi is nu 15 maanden oud.