Volwassen

Quirijn, Deirdre en Robert werkten mee aan eerdere voorlichtingsfilms over hun schisis. Ze laten op deze pagina zien hoe ze nu in het leven staan en kijken terug naar vroeger.

Je kunt meteen doorgaan naar:

De ervaring van Quirijn, Deirdre en Robert
Als je kinderen wilt (klinisch geneticus)
Als toch nog meer behandeling nodig is

TERUG NAAR DE TIJDLIJN

Ervaringen

Hoe gaat het verder?

Voor sommigen volwassenen met een schisis lijkt de behandelingsperiode ‘een gepasseerd station’. Ze hebben het achter zich gelaten. Anderen geven aan dat het hebben van een schisis wel impact heeft gehad op hun ontwikkeling van kind tot nu. In het algemeen is nog veel te weinig bekend over het volwassen leven van mensen met een schisis. Voor de video hieronder zijn we terug gegaan naar mensen die eerder hebben meegedaan aan voorlichtingsfilms over schisis. Zij vertellen hun verhaal.

Quirijn, Deirdre en Robert vertellen hun persoonlijke verhaal.

Heb je er last van in je werk?

Niels, Quirijn en Robert vertellen over beperkingen in hun werk.

Als je kinderen wilt krijgen

Weinig volwassenen laten zich door hun schisis weerhouden om kinderen te krijgen. De kans dat je kind ook een schisis krijgt is klein, maar het is niet uit te sluiten. Het kan geen kwaad om je goed voor te laten lichten door een klinisch geneticus.

Klinisch geneticus

De klinisch geneticus weet alles over erfelijkheid. In ongeveer 30% van de schisisgevallen heeft een ouder, of een oom of tante, of een neef of oma ook een schisis. Er is dus een redelijke kans dat als jezelf een schisis hebt, ergens in je familie nog een schisis voorkomt. De klinisch geneticus kan alle mogelijkheden en kansen met je doornemen.

ERFELIJKHEID

Na je 22e jaar

Ook als je niet meer onder behandeling bent van het schisiteam kunnen er toch nog vragen opkomen. Neem dan contact op met je oude schisisteam of ga naar een schisisteam in de buurt.